Han tar oss imot på sportsbutikkens filial på Stoa, i tillegg har de butikk i Tollbodgata i Arendal sentrum. Familiebedriften ble startet i 1963, og drives nå av tredje generasjon. I tillegg til ski, sportsutstyr og ordinære sykler har de opparbeidet en solid posisjon på elsykler.

– Vi har drevet med elsykler helt siden 2013, og etterspørselen bare øker, sier Waage Pedersen.

Brekke Sport, avdeling Stoa.

Avdekk behovene dine

Elsykkelekspertens første tips for deg som vurderer å kjøpe elsykkel er å starte med å avdekke behovene dine. – Vi stiller gjerne spørsmål som: Hva skal du bruke sykkelen til? Skal du sykle på asfalt, grus eller skogsti? Hvor langt skal du sykle? Alt dette spiller inn på hvilken sykkel som blir rett match, sier Waage Pedersen.

Brekke Sport har et stort utvalg elsykler fra merkene Cannondale, Haibike, Ecoride, Merida, Winora og Raymon. De fleste syklene har en rekkevidde på mellom 5 og 10 mil.

– For de fleste er det tilstrekkelig. I noen tilfeller kan det være behov for større motor, for eksempel hvis man har fysiske begrensninger eller er tyngre, sier Waage Pedersen.

Han anbefaler alle å prøve to-tre ulike elsykler før en kjøper.

– Det er viktig å teste sykkelen og ikke kjøpe den uprøvd. En må kjenne litt hvordan den føles, og her spiller individuelle forskjeller inn. Les mer om Brekke Sport sitt utvalg av elsykler her.

 

City elsykkel

Bil nummer to

Det er også smart å ha et bevisst forhold til budsjett når en skal velge sykkel. Prisene på elsyklene hos Brekke Sport varierer fra rundt 20 000 kroner til rundt 70 000 kroner.

– En elsykkel er et kjøretøy, ikke bare en sykkel. Folk flest tar bedre vare på den enn en ordinær sykkel, og den har større annenhåndsverdi. Derfor synes mange det kan være verdt å investere litt i sykkelen, sier Waage Pedersen. Mange av kundene ønsker å redusere bilparken sin og å ha en elbil som bil nummer to.

– Vi selger aller mest av transport- og tursykler som brukes til og fra jobb og til fritidsbruk. Her er komfort og sittestilling viktig, og mange ønsker en litt lavere ramme og dypere innsteg på sykkelen, sier han. Den andre store kjøpegruppen er entusiastene som sykler på sti og terreng.

– Disse syklistene trenger en mer robust sykkel som tåler mer trøkk og slitasje.

Jarle Waage Pedersen

Trygg handel

Ved å handle elsykkel hos en lokal forhandler som Brekke Sport kan en være sikker på å få en trygg og solid sykkel, råd og oppfølging.

– Vi får mange gode tilbakemeldinger på tilgjengeligheten og kompetansen vår. Det er stas å høre fra kunder som har fått en ny hverdag, gått ned i vekt, eller oppdager nærområdene sine på nye måter med elsykkel, sier Waage Pedersen.

Trekking Elsykkel

Brekke Sport har også eget verksted, der avdelingsleder Christian Austenå tar hånd om alle mulige sykler for kundene.

– Vi har nok å henge fingrene i, konstaterer han blidt.

Hvor ofte elsykkelen bør på service avhenger av sykkeltype, hvor mye du bruker sykkelen og på hvilket underlag. Generelt sett anbefaler Austenå å ta en service på elsykkelen når den har kjørt 15 00 kilometer. – Alt avhenger av bruk. Noen ganger kan for eksempel bremseklosser slites ut før 15 00 kilometer også, så det er ikke noe fasitsvar. På service går vi grundig gjennom hele sykkelen, og sjekker for eksempel bremseklosser og kjedeslitasje.

Les mer om sykkelservice på Brekke Sport her.

Christian Austenå

Slik vedlikeholder du elsykkelen

– Det er lurt å ta noen små grep hjemme for å ta vare på elsykkelen i det daglige og forlenge levetiden, sier Christian Austenå:

  • Vask sykkelen enten med svamp og vann eller aller helst med sykkelvask. Denne sprayer du på og lar virke litt før du vasker den av med svamp og vann. Sykkelvasken skader ikke lakk og bremser og kan brukes på hele sykkelen.

  • Kjedet kan med fordel tørkes av og smøres etter hver tur.

  • Rengjør kjedet og hold trinsehjulet fritt for smuss. Smør kjedet jevnlig. Dette er kanskje det aller viktigste tipset!

Få flere tips her.